Maroš Krivosudský

Maroš Krivosudský

Výživový poradca

  • Fitness tréner I.,II. a III. kvalifikačného stupňa
  • Výživový poradca a nutričný coach

Zdravému životnému štýlu sa aktívne venujem už viac ako 15 rokov a zatiaľ sa s tým nechystám prestať. Vo fitness centre ma už síce ako trénera pracovať neuvidíte, no dôvod na to je jednoduchý. Zamiloval som sa do jedla, ktorému momentálne venujem 100% svojho času. Venujem sa mu v našej výživovej poradni wHealth, venujem sa mu pri prednášaní zamestnancom vo firmách po celom Slovensku a tiež sa mu venujem v tomto skvelom projekte, na ktorého stránke sa práve nachádzate.

Pri písaní článkov si síce dávam pozor, s akými dátami pracujem a gramatických chýb tiež vraj veľa nerobím, no ak nejaké nepresnosti alebo hrúbky predsa len nájdete, určite mi ich napíšte na krivosudsky@futu.sk

Jedlý hmyz - alternatívny zdroj bielkovín a pomoc v klimatickej kríze

Jedlý hmyz - alternatívny zdroj bielkovín a pomoc v klimatickej kríze

  Ak ste udržateľne zmýšľajúci človek, určite hľadáte alternatívy, ako dostať do tela dostatok bielkovín aj inou cestou, než len z bežných zdrojov, akými sú hovädzie mäso, bravčové či hydina. Práve chov hospodárskych zvierat je pre životné prostredie jednou z najväčších záťaží. Počuli ste už ale slovné spojenie - jedlý hmyz?…

Čítať viac
5 nutričných tipov, ako si pripraviť zdravé SLANÉ raňajky

5 nutričných tipov, ako si pripraviť zdravé SLANÉ raňajky

Pre niekoho síce raňajky nie sú najdôležitejšie jedlo dňa, no my vo FUTU ich milujeme. Rozprávali sme sa preto s našimi výživovými poradcami, ako si ich zostaviť tak, aby spĺňali všetky nutričné predpoklady zdravého jedla. 5 tipov na to, ako si vyskladať sladké raňajkové alternatívy, sme si už prešli v predošlom článku. Tentokrát sa pozrieme na to, ako si pripraviť zdravé slané raňajky.

Čítať viac
Zdravé sladkosti: Tipy na mlsanie pre vaše deti

Zdravé sladkosti: Tipy na mlsanie pre vaše deti

Mlsanie nás všetkých spája a vyhnúť sa mu pri pretlaku sladkostí a snackov je snáď Mission Impossible. Či už pre dospelých, ale aj pre deti. Nepodpoujeme extrémy, takže úplne sa vyhýbať niečomu, čo je "nezdravé", ani nie je cieľom. Odporúčame nájsť ten správny balans. Nezabúdajte na zdravie. Veď predsa na tom, čo jeme, záleží najviac. V reťazcoch nájdeme neuveriteľné množstvo rôznych sladkostí z čokolády i cukru. Pozreli ste sa však niekedy na ich zloženie? Áno, sú chutné, pretože sú plné cukru. Nevravíme, že raz za čas škodia. Avšak dajte pozor na množstvo, v akých budete vy, či vaše deti, sladkosti konzumovať. Najmä teraz, keď začína opäť školský rok, čo znamená čas prípravy rýchlych raňajok, desiaty do školy, alebo mlsania počas učenia. 

Čítať viac
Naše najobľúbenejšie rastlinné nátierky: Kde sa vyrábajú a kto za nimi stojí?

Naše najobľúbenejšie rastlinné nátierky: Kde sa vyrábajú a kto za nimi stojí?

Naše chutné zeleninové a strukovinové nátierky ste už pravdepodobne vyskúšali. A ak ste ich neochutnali, určite ste o nich aspoň počuli. Ich zloženie bez konzervantov a sóje, v kombinácii so skvelou chuťou, je totiž na našom trhu unikátom, a preto sme na ne a aj našich výrobcov právom hrdí. Chcete vedieť, aký je ich príbeh a kde sa vyrábajú?  

Čítať viac
10 mýtov a faktov o jedlom hmyze: Čo na svrčky, koníky a jedlé červíky hovorí veda?

10 mýtov a faktov o jedlom hmyze: Čo na svrčky, koníky a jedlé červíky hovorí veda?

Jedlý hmyz je potravinou, ktorú na celom svete pravidelne konzumujú viac ako 2 miliardy ľudí. Pre nás na Slovensku je však stále novinkou, ktorú v EÚ nájdeme len od roku 2018. Ako to už s novými a neznámymi vecami býva, aj okolo jedlého hmyzu začalo vznikať veľa mýtov a poloprávd. Práve na tie najčastejšie mýty, ale aj fakty, ktoré sa šíria internetom, sme sa pozreli cez dostupné štúdie a vedecké články.

Čítať viac
Najlepšie zdroje vlákniny: Top 10 potravín pre zdravé trávenie

Najlepšie zdroje vlákniny: Top 10 potravín pre zdravé trávenie

Dennodenne sa snažíme stravovať tak, aby sme do tela dostali všetky látky potrebné pre optimálne fungovanie organizmu. Správna strava by mala mať dostatok bielkovín, sacharidov, zdravých tukov. Nesmieme však zabudnúť na dôležitý prvok, ktorým je vláknina. Práve tá je nevyhnutná pre zdravé trávenie. Štatistiky však hovoria, že práve s týmto nenutričným komponentom máme najväčšie problémy. 

Čítať viac
Prednášky vo firmách: Výživoví poradcovia o jedlom hmyze a budúcnosti potravín

Prednášky vo firmách: Výživoví poradcovia o jedlom hmyze a budúcnosti potravín

Budúcnosť našej planéty a teda ani budúcnosť stravovania nám nie je ľahostajná. To dávame jasne najavo portfóliom potravín a produktov do udržateľnej kuchyne v našom obchode, a tento rok sme sa to rozhodli dať najavo aj počas prednášok o udržateľnosti v stravovaní a o budúcnosti potravín. 

Čítať viac
5 nutričných tipov, ako si pripraviť zdravé SLADKÉ raňajky

5 nutričných tipov, ako si pripraviť zdravé SLADKÉ raňajky

Ak patríte k ľuďom, čo si ráno radi osladia deň, máme pre vás dobrú správu. Sladké raňajky môžu byť zdravé, diétne a chutné zároveň. Stačí, keď sa budete pri nákupe surovín a ich príprave držať niekoľkých zásad, ktoré pre vás pripravili naši výživoví poradcovia.

Čítať viac
3 spôsoby, ako využiť jedlý hmyz v kuchyni 

3 spôsoby, ako využiť jedlý hmyz v kuchyni 

Prečo je jedlý hmyz potravinou budúcnosti, sme si už povedali v predošlom článku. Niekto sa už odhodlal a stihol sušené červíky ochutnať, niekto ešte stále váha a sú aj ľudia, ktorí červíkom povedali rázne nie. Ak patríte do prvých dvoch skupín a rozmýšľate, že si naše slané, škoricové, chilli, cesnakové, alebo curry červíky pôjdete kúpiť, máme tu pre vás 3 tipy, ako ich pridať k obľúbeným jedlám.

Čítať viac
Ako vzniká a chutí lyofilizované, čiže mrazom sušené ovocie a aké sú jeho výhody?

Ako vzniká a chutí lyofilizované, čiže mrazom sušené ovocie a aké sú jeho výhody?

Máte radi ovocie? Priali by ste si, aby vydržalo čo najdlhšie čerstvé, zachovalo si svoju typickú chuť i vôňu a zároveň neprišlo o veľa svojich výhod, ako je rad vitamínov, minerálov a ďalších zdraviu prospešných látok? Odpoveďou je lyofilizácia. Vyskúšajte mrazom sušené ovocie alebo lyofilizované ovocie, ktoré si v poslednej…

Čítať viac