Ako vzniká a chutí lyofilizované, čiže mrazom sušené ovocie a aké sú jeho výhody?
Ako vzniká a chutí lyofilizované, čiže mrazom sušené ovocie a aké sú jeho výhody?
Máte radi ovocie? Priali by ste si, aby vydržalo čo najdlhšie čerstvé, zachovalo si svoju typickú chuť i vôňu a zároveň neprišlo o veľa svojich výhod, ako je rad vitamínov, minerálov a ďalších zdraviu prospešných látok? Odpoveďou je lyofilizácia. Vyskúšajte mrazom sušené ovocie alebo lyofilizované ovocie, ktoré si v poslednej dobe získava na čoraz väčšej obľube a postupne nahrádza klasické sušené ovocie.
Zaujíma vás, kde sa ovocie sušené mrazom vzalo, ako vzniká a chutí alebo aké sú jeho výhody a do akých dobrôt ich môžete pridať? Začítajte sa do nášho článku.
Kde sa tu lyofilizované / mrazom sušené ovocie vzalo?
Čo je to vlastne lyofilizácia? Ide o spôsob konzervácie potravín pomocou mrazu a nízkeho tlaku.
Viete, že zárodky metódy lyofilizácie sú zrejmé už z čias ríše Inkov? Nočné teploty pod bodom mrazu a nízky tlak vysoko v horách totiž spôsobovali pomalé vysychanie plodín. Inkovia prišlo na to, že vďaka tomu potraviny vydržia dlhšie a sú aj ľahšie.
Zdroj: JENNINGS, TA. Lyophilization: Introduction and Basic Principles. [s.l.]: Phase Technologies Inc., 1999.
Pod samotnú metódou lyofilizácie je podpísaný francúzsky vedec Dr. Jacques Arsène d'Arsonval a jeho asistent Frédéric Bordas. Obaja na nej spoločne pracovali v laboratóriách College de France.
Zdroj: VAYRE, P. Docteur Jacques Arsène d'Arsonval (1851-1940): De la biophysique à l’Académie de chirurgie. E-MEMOIRES [online]. ACADEMIE NATIONALE DE CHIRURGIE, 2007 [cit. 2016-12-05].
Vo väčšej miere sa lyofilizácia rozvinula počas 2. svetovej vojny. Vtedy bolo potrebné na front prepravovať krvné sérum, ktoré bude mať dostatočnú trvanlivosť a súčasne minimálnu hmotnosť.
Od tej doby sa proces lyofilizácie, čiže sušenia mrazom, rozšíril do mnohých rôznych sektorov a oblastí. Mrazom vysušiť možno takpovediac čokoľvek - ovocie, zeleninu, mäso, mlieko, kávu, čaj, ale tiež trebárs kvety, huby, bylinky, hmyz alebo dokonca celé zvieratá. S lyofilizáciou sa ale stretnete aj vo farmácii, kozmetike či chémii.
Za pozornosť stojí tiež fakt, že lyofilizované ovocie už na konci 50. rokov 20. storočia využila americká NASA. Konkrétne išlo o projekt Mercury, kozmický program, ktorý mal za cieľ dopraviť človeka na obežnú dráhu Zeme a bezpečne ho vrátiť späť.
Zdroj: MSFC, Barry Logan: NASA – Food for Space Flight. www.nasa.gov [online]. [cit. 2016-12-05].
V čom spočíva lyofilizácia?
Ovocie môžeme sušiť rôznymi spôsobmi. Ten tradičný sa odohráva v teple, kedy ovocie vložíme do sušičky. Vďaka tomu nám vydrží dlhšie, ale môže sa stať, že príde o niektoré svoje typické vlastnosti, pre ktoré ho máme radi. Nemusí si zachovať svoje obvyklé sfarbenie alebo tvar, avšak oveľa zásadnejšie je, že môže stratiť aj svoju klasickú chuť alebo arómu.
Ak sa použije lyofilizácia tieto problémy odpadajú. Ovocie sa totiž najskôr prudko zamrazí a až potom mieri do sušičky. Tu sa voda v ovocí premení vďaka nižšiemu tlaku na paru. Prvé sušenie sa tak odohráva vo vákuu a odstráni sa pri ňom až 95% vody. Pri druhom sušení už sa postupne zvyšuje teplota a znižuje vákuum.
Dôležité je, že počas lyofilizácie zostane zachovaná prirodzená štruktúra i tvar ovocia, rovnako ako jeho chuť, farba, aróma a ďalšie typické vlastnosti vrátane nutričných hodnôt. Výsledkom sušenia mrazom je tak chrumkavá, sladučká a výživná dobrota, ktorá má vlastnosti čerstvého ovocia a naviac ešte s predĺženou trvanlivosťou.
Aké sú nutričné výhody lyofilizovaného / mrazom sušeného ovocia?
Pokiaľ chcete svojmu telu dopriať zdravú a chutnú výživu, určite by ste mali ovocie sušené mrazom vyskúšať. Ide o 100% prírodný produkt, v ktorom nenájdete žiaden pridaný cukor. Hoci má ovocie sušené mrazom oproti čerstvému nižšiu hmotnosť, jeho nutričné hodnoty zostávajú zachované. Znamená to, že pri rovnakom množstve do tela dostanete v prípade lyofilizovaného ovocia oveľa viac živín, minerálnych látok a vitamínov ako u toho klasického.
Ako lyofilizované / mrazom sušené ovocie chutí?
Lyofilizované ovocie si zachová chuť aj podobu čerstvého ovocia. Jeho veľkou výhodou je, že sa zaobíde bez umelých konzervantov, cukru alebo oleja a že si ho môžete vychutnávať celoročne.
Lyofilizované ovocie býva usušené z väčšieho množstva čerstvého ovocia. Aj v prípade našich výrobkov, ako je napríklad mrazom sušený banán či mrazom sušená slivka, je bežné, že na 100 g ovocia sušeného mrazom je použité približne 1 kg čerstvého ovocia.
Mrazom sušené ovocie je krehkejšie, chrumkavejšie, ľahšie a chuťovo výraznejšie ako čerstvé ovocie.
Ako si lyofilizované / mrazom sušené ovocie najlepšie vychutnať?
Ovocie sušené mrazom si môžete pokojne vychutnať len tak, samotné. Ide o ideálny snack na cesty, deťom do školy alebo napríklad ako chuťovka k televízii.
Príjemne chrumkavú textúru oceníte aj v našej vegan protein granole, ale aj v jogurtoch, müsli, kašiach, dezertoch, koláčoch či múčnikoch. Z lyofilizovaného ovocia sa dá pripraviť aj vynikajúci kokteil alebo smoothie. Hodí sa tiež do čajov.
Pokiaľ ovocie sušené mrazom namočíte do vody či alkoholu, môžete ho používať podobne, ako keby ste mali k dispozícii čerstvé ovocie. A nielen deti si na lyofilizovanom ovocí pochutnajú, aj dospelí ocenia jeho chuť napríklad na zmrzline alebo čokoláde.
Autor článku:
Dátum poslednej aktualizácie:
Bol tento článok pre vás užitočný?
4,5 / 5 (26 hlasovalo)