FUTU inšpirácie - Jesenné cestoviny v krémovej omáčke z pečenej tekvice

Čo budete na prípravu potrebovať? 

Tekvica - vyberte si takú, ktorá je vhodná na pečenie, napríklad hokkaido 

Cibuľa - budete ju piecť spolu s tekvicou 

Paradajkový pretlak - dokonale doplní všetky chute 

Smotana - môžete použiť klasickú smotanu na šľahanie, či varenie. Ak máte radi rastlinné alternatívy, použite pokojne tie. 

Parmezán - najvhodnejší pre omáčku je ten, ktorý kúpite v celku a pri príprave omáčky si ho nastrúhate 

Citrónová šťava - ideálne z čerstvého citrónu, nič sa jej nevyrovná 

Čerstvá šalvia - je síce dobrovoľná, ale ak ňou začnete prípravu omáčky, nebudete ľutovať 

Čierne korenie a soľ - podľa vlastnej chute 

A samozrejme cestoviny. My odporúčame FUTU bezlepkové cestoviny z alternatívnych typov múk (zo slnečnice, sézamu, zelených banánov, či ľanu). 

 

Príprava: 

Možno vám bude postup pripadať v tomto momente komplikovaný. Ale verte mi, omáčka je jednoduchá a v konečnom dôsledku bude výsledok ozaj stáť za to! 

1) Začnite tým, že upečiete tekvicu a cibuľu, obe nakrájané na mesiačiky, v trúbe. Cibuľasa opečie rýchlejšie, preto ju sledujte a po 30 minútach vyberte, aby sa nespálila. 

2) Tekvicu a cibuľu po upečení rozmixujte do hladka, pridajte ½ šálky vody. 

3) Pripravte si cestoviny podľa návodu, uvarte ich v osolenej vode. 

4) Roztopte maslo a opečte šalviu, kým nebude chrumkavá a maslo jemne zhnedne. Šalviu odložte bokom na papierovú utierku. Pridajte do masla pretlačený cesnak (2 strúčiky) a miešajte 30 sekúnd.

5) Pridajte paradajkový pretlak (2 polievkové lyžice) a varte 2 minúty za stáleho miešania. 

6) Pridajte tekvicovú zmes, smotanu a ½ šálky vody z cestovín. Priveďte do mierneho varu.

7) Pridajte postupne strúhaný parmezán (v niekoľkých dávkach). Nechajte ho medzi každým pridaním roztopiť.

8) Pridajte citrónovú šťavu (1 polievkovú lyžicu) a dochuťte podľa chuti. Týmto je omáčka hotová. Stačí už iba pridať uvarené cestoviny. Takto nechajte na miernej teplote asi minútu prebublávať. 

9) Podávajte s extra parmezánom a chrumkavou šalviou navrchu.

Inšpirácia pre náročných - medzi bodom 5 a 6 pridajte vodku. Áno, čítate dobre :) Vodka sa pridáva do mnohých omáčok k cestovinám a toto je jedna z nich. Množstvo necháme na vás, stačí jedna - dve polievkové lyžice. Predtým než budete pokračovať bodom 6, nechajte vodku na miernej teplote zredukovať. 

Tip: 

Ak nemáte radi šalviu, pokojne ju vynechajte a miesto nej si navrch pridajte petržlenovú vňať, či píniové oriešky. 

Prajem vám dobrú chuť! 

 

Autor článku:

Martina Samuel

Bol tento článok pre vás užitočný?

4,5 / 5 (26 hlasovalo)

Inšpirujte sa

Zdravo a bez lepku s alternatívnymi múkami

Zdravo a bez lepku s alternatívnymi múkami

Či už držíte nízkosacharidovú alebo bezlepkovú diétu, je nám jasné, že sa možno chcete klasickým obilným múkam čo najviac vyhýbať. Prospešnosť hladkej bielej múky pre ľudské zdravie je dnes veľmi diskutovanou témou. Čím ďalej viac ľudí sa prikláňa k jej obmedzeniu v rámci svojho jedálnička. To ale neznamená, že by sme mali s múkou skoncovať úplne! Práve naopak, múka sa dá vyrábať zo širokej škály plodín, ktorými môžeme podporiť rôzne aspekty nášho zdravia. Vyskúšajte napríklad kokosovú alebo mandľovú múku, ktoré obsahujú veľa "zdravých" tukov. Z ľanovej, konopnej a slnečnicovej múky dostanete zase veľa vlákniny a bielkovín. A ako tieto múky najlepšie použiť v kuchyni? Všetky dôležité informácie sa dozviete v tomto článku. 

Čítať viac
Kokos + Mango = láska

Kokos + Mango = láska

Keď sme začali pracovať na vývoji nového druhu granoly, bolo leto a vonku vysoké horúčavy. Možno práve to nás inšpirovalo k namixovaniu exotickej kombinácie z kokosu a sladkého manga, ktorá skvelo dopĺňa tradičné chute jahodovej a čučoriedkovej granoly. Po jednom súste lahodnej a energizujúcej chute kokosu a manga sa presuniete na dovolenku do tropického raja. Jednoducho sa zamilujete :) 

Čítať viac