Čo budete na prípravu potrebovať?
Tekvica - vyberte si takú, ktorá je vhodná na pečenie, napríklad hokkaido
Cibuľa - budete ju piecť spolu s tekvicou
Paradajkový pretlak - dokonale doplní všetky chute
Smotana - môžete použiť klasickú smotanu na šľahanie, či varenie. Ak máte radi rastlinné alternatívy, použite pokojne tie.
Parmezán - najvhodnejší pre omáčku je ten, ktorý kúpite v celku a pri príprave omáčky si ho nastrúhate
Citrónová šťava - ideálne z čerstvého citrónu, nič sa jej nevyrovná
Čerstvá šalvia - je síce dobrovoľná, ale ak ňou začnete prípravu omáčky, nebudete ľutovať
Čierne korenie a soľ - podľa vlastnej chute
A samozrejme cestoviny. My odporúčame FUTU bezlepkové cestoviny z alternatívnych typov múk (zo slnečnice, sézamu, zelených banánov, či ľanu).
Príprava:
Možno vám bude postup pripadať v tomto momente komplikovaný. Ale verte mi, omáčka je jednoduchá a v konečnom dôsledku bude výsledok ozaj stáť za to!
1) Začnite tým, že upečiete tekvicu a cibuľu, obe nakrájané na mesiačiky, v trúbe. Cibuľasa opečie rýchlejšie, preto ju sledujte a po 30 minútach vyberte, aby sa nespálila.
2) Tekvicu a cibuľu po upečení rozmixujte do hladka, pridajte ½ šálky vody.
3) Pripravte si cestoviny podľa návodu, uvarte ich v osolenej vode.
4) Roztopte maslo a opečte šalviu, kým nebude chrumkavá a maslo jemne zhnedne. Šalviu odložte bokom na papierovú utierku. Pridajte do masla pretlačený cesnak (2 strúčiky) a miešajte 30 sekúnd.
5) Pridajte paradajkový pretlak (2 polievkové lyžice) a varte 2 minúty za stáleho miešania.
6) Pridajte tekvicovú zmes, smotanu a ½ šálky vody z cestovín. Priveďte do mierneho varu.
7) Pridajte postupne strúhaný parmezán (v niekoľkých dávkach). Nechajte ho medzi každým pridaním roztopiť.
8) Pridajte citrónovú šťavu (1 polievkovú lyžicu) a dochuťte podľa chuti. Týmto je omáčka hotová. Stačí už iba pridať uvarené cestoviny. Takto nechajte na miernej teplote asi minútu prebublávať.
9) Podávajte s extra parmezánom a chrumkavou šalviou navrchu.
Inšpirácia pre náročných - medzi bodom 5 a 6 pridajte vodku. Áno, čítate dobre :) Vodka sa pridáva do mnohých omáčok k cestovinám a toto je jedna z nich. Množstvo necháme na vás, stačí jedna - dve polievkové lyžice. Predtým než budete pokračovať bodom 6, nechajte vodku na miernej teplote zredukovať.
Tip:
Ak nemáte radi šalviu, pokojne ju vynechajte a miesto nej si navrch pridajte petržlenovú vňať, či píniové oriešky.
Prajem vám dobrú chuť!