Výrobcovia potravín na nás často, vedome alebo nevedome, skúšajú rôzne marketingové triky. Čo to ale vlastne presne znamená, keď je na výrobku uvedený nápis "vysoký obsah bielkovín"? Koľko vlákniny musí podľa zákona obsahovať výrobok, ktorý je označený ako dobrý zdroj vlákniny? Ako čítať prednú a zadnú stranu etikety?
Sledujte zadnú stranu etikety
Prvým krokom, ktorý by ste mali spraviť, keď chytíte výrobok do rúk, by malo byť jeho otočenie naopak. Predná etikety produktu vám síce vie niečo napovedať, no práve na zadnej strane nájdete všetky potrebné informácie, ktoré určite chcete vedieť. Nájdete tu 2 hlavné časti:
- Zloženie výrobku, resp. použité ingrediencie
- Nutričné hodnoty výrobku
Pre každú z týchto častí platia, podľa zákonov Slovenskej Republiky, ale aj nariadení Európskej Únie, isté pravidlá, ktoré musí dodržiavať každý výrobca a distribútor.
Zloženie výrobku
Časť etikety, ktorú by ste mali sledovať, pokiaľ vás zaujíma, čo na výrobu vášho obľúbeného produktu výrobca použil. Nariadenie hovorí, že ingrediencia, ktorá je uvedená na prvom mieste v tomto zozname, musí byť zastúpená v produkte najviac. Ďalšie suroviny sú vo výrobku zastúpené chronologicky, podľa množstva, v akom sa v produkte nachádzajú.
Nutričné hodnoty
Rovnako dôležitou časťou etikety sú výživové hodnoty produktu. V tejto štandardizovanej tabuľke musíte nájsť informáciu o tom, koľko energie (v kcal - kilokalóriách alebo kJ - kilojouloch) produkt obsahuje. Tiež tu nájdete informáciu o základných makroživinách, teda obsahu bielkovín, sacharidov a tukov. Legislatíva ale tiež hovorí, že medzi nutričnými hodnotami musíte nájsť informáciu o obsahu nasýtených mastných kyselín, cukru a soli. Ďalšie informácie sú pre výrobcov nepovinné, no môžete tu nájsť aj obsah vlákniny, nenasýtených mastných kyselín a iné.
Pozor na marketingové triky
Prednú etiketu výrobcovia často využívajú na marketingovú komunikáciu a vás, ako zákazníkov, sa snažia ovplyvniť tak, aby ste si výrobok zakúpili. Preto sa na tejto strane produktu často používajú slová a triky, ktoré majú zaujať a predať ho. Aj tieto triky však limituje legislatíva, ktorá má pre výrobcov jasné pravidlá.
Vysoký obsah bielkovín
Slovo protein je veľmi populárne a momentálne predáva asi najviac. Preto nie je nikdy na škodu sa pri proteínových výrobkoch pred nákupom na chvíľu zastaviť. Ak je na prednej strane výrobku napísané, že je zdrojom bielkovín, zo zákona musí obsahovať minimálne 12% bielkovín z celkovej energie. Pokiaľ je na výrobku napísané, že má vysoký obsah bielkovín, musí týchto proteínov obsahovať minimálne 20%.
Vysoký obsah vlákniny
Vláknina je ďalším, veľmi často používaným marketingovým ťahákom. Ak je na výrobku napísané, že je zdrojom vlákniny, zo zákona musí obsahovať aspoň 3 g vlákniny na 100 g výrobku. Pokiaľ je na výrobku napísané, že obsahuje vysoký podiel vlákniny, jej obsah nemôže byť nižší ako 6 g na 100 g produktu.
Umelé a prírodné sladidlá
Legislatíva EÚ je veľmi prísna aj pri používaní sladidiel a iných "éčiek". Ak takéto umele a prírodné sladidlá, či konzervanty na light, zero a iných diétnych či diabetických výrobkoch na etikete nájdete, nemusíte sa ich vôbec báť. Všetky použité musia byť bezpečné na konzumáciu. Vysoký príjem sladidiel však môže mať isté negatívne vplyvy na zdravie človeka a preto je dobré poznať, koľko ich denne v zdravých (ale aj menej zdravých) potravinách prijmete.
Tie najpoužívanejšie umelé sladidlá sú:
- Sukralóza (E-955)
- Maltitol (E-965)
- Acesulfám K (E-950)
- Aspartám (E-951)
Druhou kategóriou sladidiel sú tzv. alkoholové cukry, známe aj ako polyoly. Tie najčastejšie používané sú:
- Erythritol (E-968)
- Xylitol (E-967)
- Stévia (E-960)
Najväčšou výhodou všetkých týchto sladidiel je to, že majú vysokú sladivosť a zároveň nízku, prípadne nulovú energetickú hodnotu. Sú teda vhodnými pomocníkmi do redukčných stravovacích režimov. Ich častá a nadmerná konzumácia však môže spôsobovať preháňanie, hnačky, plynatosť alebo kožné problémy. Vo vašej diéte sa teda môžu určite nachádzať, avšak ich príjem si, podobne ako ostatné hodnoty, kontrolujte dôkladným čítaním etikiet.