Naše najobľúbenejšie rastlinné nátierky: Kde sa vyrábajú a kto za nimi stojí?

Naše chutné zeleninové a strukovinové nátierky ste už pravdepodobne vyskúšali. A ak ste ich neochutnali, určite ste o nich aspoň počuli. Ich zloženie bez konzervantov a sóje, v kombinácii so skvelou chuťou, je totiž na našom trhu unikátom, a preto sme na ne a našich výrobcov právom hrdí. Chcete vedieť, aký je ich príbeh a kde sa vyrábajú?

Lokálne, poctivo a s dôrazom na kvalitu

Za nátierkami nemusíme chodiť ďaleko. Vyrábajú sa v meste Pelhřimov na juhovýchode Čiech, v kraji Vysočina. Práve tu vznikol nápad priniesť na trh vysokokvalitné rastlinné nátierky zo surovín, ktoré sa takmer všetky dajú dopestovať v blízkom okolí, z lokálnych polí a sadov. Možno by ste si za výrobou takýchto nátierok predstavili obrovskú fabriku, kde sa všetko mieša a balí, opak je ale pravdou. Naše vegánske nátierky sa vyrábajú v malej poctivej firme, ktorú založili dvaja kolegovia a kamaráti, ktorí chceli vytvoriť rastlinný produkt. Ich cieľom bolo, aby tento produkt chutil všetkým. Vegánom, vegetariánom, ale aj mäsožravcom a milovníkom paštét, či iných mäsových nátierok.

Nátierky bez sóje a lepku

Nájsť v obchodoch rastlinnú nátierku bez obsahu sóje alebo lepku je aj v súčasnosti náročnou úlohou. Sója je totiž lacným a ľahko dostupným zdrojom bielkovín, ktorý výrobcovia pridávajú do výrobkov radi. Rovnako radi pridávajú aj lepok, respektíve suroviny z pšenice, nakoľko tak jednoducho vytvoria objem a lacno zasýtia svojho zákazníka. Naše nátierky sú ale iné. Strukovinové nátierky obsahujú len fazuľu, šošovicu alebo cícer, zeleninové pomazánky zase kombináciu mrkvy, tekvice, zeleru či cvikle, s rôznymi orieškami, semienkami, ovocím a olivovým olejom. Žiaden lepok, žiadna sója a čo je úplne najlepšie, žiadne konzervanty, sladidlá či farbivá. Tak to má vyzerať!

Zeleninové nátierky

Poďme si ale všetky nátierky predstaviť, lebo vždy je dobré vedieť, čo konzumujete. Tu sú 4 naše obľúbené zeleninové nátierky:

Tekvicová nátierka s jablkom

Zloženie: tekvica hokkaido (65 %), jablko (18 %), cibuľa, petržlen, cesnak, citrónová šťava, olivový olej, soľ

Nátierka z červenej repy s vlašskými orechmi

Zloženie: červená repa (84 %), vlašské orechy (8 %), citrónová šťava, cesnak, soľ, olivový olej, tymián

Zelerová nátierka s mandľami

Zloženie: červená repa (84 %), vlašské orechy (8 %), citrónová šťava, cesnak, soľ, olivový olej, tymián

Mrkvová nátierka s rakytníkom

Zloženie: mrkva (72 %), cibuľa, rakytníková šťava s dužinou (6,6 %, z toho šťava 90 %, fruktóza 10 %), slnečnicové semienka, olivový olej, citrónová šťava, soľ

Strukovinové nátierky

Práve do strukovinových nátierok zvyknú výrobcovia často dávať sójú, aby lacným spôsobom zvýšili ich podiel bielkovín. Sója sama o sebe nie je zlá, no jej vysoká a častá konzumácia sa neodporúča. Naše nátierky preto síce obsahujú veľa rastlinných bielkovín, avšak len z cíceru, fazule a šošovice:

Cícerová nátierka s makom

Zloženie: varený cícer (60 %), olivový olej, citrónová šťava, sušené jablká, mak (1,2 %), soľ

Šošovicová nátierka so sušenými slivkami

Zloženie: varená šošovica (67 %), cibuľa, sušené slivky (3,8 %), olivový olej, citrónová šťava, soľ

Fazuľová nátierka s chilli

Zloženie: varená fazuľa (65 %), zavárané paradajky (paradajky, soľ, kys. citrónová), cibuľa, cesnak, soľ, olivový olej, majoránka, rasca, chilli (0,1 %)

Fazuľová nátierka s extra chilli

Zloženie: varená fazuľa (65 %), zavárané paradajky (paradajky, soľ, kys. citrónová), cibuľa, cesnak, soľ, olivový olej, majoránka, rasca, chilli Bhut Jolokia (0,1 %)

Autor článku:

Maroš Krivosudský

Bol tento článok pre vás užitočný?

4,5 / 5 (26 hlasovalo)

Inšpirujte sa

Zdravo a bez lepku s alternatívnymi múkami

Zdravo a bez lepku s alternatívnymi múkami

Či už držíte nízkosacharidovú alebo bezlepkovú diétu, je nám jasné, že sa možno chcete klasickým obilným múkam čo najviac vyhýbať. Prospešnosť hladkej bielej múky pre ľudské zdravie je dnes veľmi diskutovanou témou. Čím ďalej viac ľudí sa prikláňa k jej obmedzeniu v rámci svojho jedálnička. To ale neznamená, že by sme mali s múkou skoncovať úplne! Práve naopak, múka sa dá vyrábať zo širokej škály plodín, ktorými môžeme podporiť rôzne aspekty nášho zdravia. Vyskúšajte napríklad kokosovú alebo mandľovú múku, ktoré obsahujú veľa "zdravých" tukov. Z ľanovej, konopnej a slnečnicovej múky dostanete zase veľa vlákniny a bielkovín. A ako tieto múky najlepšie použiť v kuchyni? Všetky dôležité informácie sa dozviete v tomto článku. 

Čítať viac
Kokos + Mango = láska

Kokos + Mango = láska

Keď sme začali pracovať na vývoji nového druhu granoly, bolo leto a vonku vysoké horúčavy. Možno práve to nás inšpirovalo k namixovaniu exotickej kombinácie z kokosu a sladkého manga, ktorá skvelo dopĺňa tradičné chute jahodovej a čučoriedkovej granoly. Po jednom súste lahodnej a energizujúcej chute kokosu a manga sa presuniete na dovolenku do tropického raja. Jednoducho sa zamilujete :) 

Čítať viac