Pšeno je lúpaná forma prosa, obilnina pochádzajúca z územia dnešnej Číny. Sú to drobné žlté guľôčky, ktoré sa dajú použiť mnohými spôsobmi. Keď ich poriadne namelieme, vyrobíme z nich vysoko kvalitnú múku.
Významnú časť pšena tvoria bielkoviny, nechýba im však ani dostatok vlákniny, vitamínu B a minerálnych látok, ako napríklad draslík, horčík, fosfor, meď, železo a zinok. Vyššie množstvo nenasýtených mastných kyselín je tiež kladom. Pšenová múka si absolútnu väčšinu týchto vlastností zachová. Navyše neobsahuje lepok!
Pšenová múka sa dá použiť na pečenie i do mnohých receptov, dajte si ale pozor na jej špecifickú chuť a arómu. Najmä pri pečení preto odporúčame pšenovú múku kombinovať s iným druhom múky, môžete ňou nahradiť až štvrtinu múky iného druhu. Pridajte pšenovú múku do polievok či omáčok, alebo si s ňou upečte sladké bezlepkové dobroty! Skúste si urobiť napríklad vynikajúce a zdravé pšenové palacinky alebo si upečte pšenové sušienky s javorovým sirupom. Okrem toho, že je bez lepku, je vhodná aj pre vegánov!
Gaštanová múka
Gaštanová múka je vyrobená z veľmi kvalitných sladkých gaštanov. Tie sú opatrne triedené a jemne sušené po dobu 2-3 týždňov. Keď sú potom zbavené tvrdej šupky, sú namleté na jemnú múku. Gaštanová múka sa radí medzi potraviny s nižším glykemickým indexom a môže sa preto zaradiť do jedálnička pri redukčnej diéte. Okrem toho má vysoký obsah minerálov a vlákniny, menší podiel tukov a je bezlepková.
Gaštanová múka sa hodí pre slané aj sladké jedlá, ale dá sa použiť i na zahustenie najrôznejších pokrmov. Má veľmi výraznú zemitú chuť, odporúčame ju preto zmiešať s inými druhmi múky v pomere 1:3. Pre tento účel sú ideálne sójová či amarantová múka.
Perfektne sa hodí ku klasickým talianskym jedlám, alebo napríklad k mäsu. Je vhodná pre ľudí s Paleo, nízkosacharidovou a bezlepkovou diétou.
Kokosová múka
Prvým krokom pri výrobe kokosovej múky je vylisovanie dužiny čerstvého kokosového orecha, čím sa zabezpečí jej odmastenie. Získaná hmota sa následne suší a na záver na jemno zomelie.
Kokosová múka patrí medzi múky s vôbec najväčším podielom vlákniny, tvorí totiž takmer polovicu jej obsahu! Vďaka tomu (a tiež vďaka nízkemu glykemickému indexu) kokosová múka veľmi rýchlo zasýti a hodí sa tak pri redukčných diétach. Vláknina tiež podporuje správnu funkciu našich čriev. Kokosová múka je prínosná i vďaka svojmu obsahu sacharidov a bielkovín. Samozrejme nechýbajú ani dôležité minerálne látky a vitamíny, kokosová múka neobsahuje lepok.
Ideálna je do sladkých jedál, dá sa skvele použiť do najrôznejších múčnikov a dezertov. Na rozdiel od iných druhov múk má charakteristickú jemnú chuť a vôňu, ktorá obohatí vaše cukrárske počiny. Dajte ale pozor, kokosová múka veľa saje. V prípade, že kokosovou múkou nahrádzate múku inú, odporúčame použiť jej približne polovičné množstvo, alebo do receptu dajte viac vajec a tekutiny.
Konopná múka
Konopná múka sa vyrába šetrným postupom lisovaním semienok za studena, čo zaisťuje, že si zachová maximum prospešných látok.
Konopná múka je extrémne bohatá na vlákninu a bielkoviny. Vláknina tvorí takmer polovicu a bielkoviny tretinu jej celkového obsahu! Konopná múka preto veľmi dobre poslúži na prečistenie nášho tráviaceho traktu. Vďaka vysokému obsahu bielkovín tiež posilňuje imunitný systém a podporuje správnu funkciu srdca. Nesmieme zabudnúť, že konopná múka je tiež bohatá na minerály, vitamín B a omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.
Je prirodzene bezlepková, je vhodná pre vegánov a vďaka nízkemu glykemickému indexu si na nej môžu pochutnať aj ľudia s low carb diétou. Konopná múka sa dá využiť na nespočetné množstvo jedál, v zásade všade, kde by ste použili múku pšeničnú. Môžete ju pridať napríklad do pečiva, dezertov alebo kaší. Dobre na seba viaže vodu, takže sa skvele hodí aj do polievky alebo omáčky.
Buďte ale s konopnou múkou opatrní, jej pomer z celkového množstva múky v recepte by nemal prekročiť 20%. Najviac konopná múka vyniká v kombinácii s mandľovou či kukuričnou múkou.
Kukuričná múka
Kukurica je najpestovanejšou plodinou na svete. Niet preto divu, že popularita kukuričnej múky stúpa. Jej najväčším prínosom je to, že neobsahuje lepok. Je tiež bohatým zdrojom draslíka a horčíka, ktoré majú vplyv na správnu funkciu srdca a cievnej sústavy.
Kukuričná múka má široké využitie. Určite ste sa už stretli napríklad s kukuričnými cestovinami, ktoré sa z nej vyrábajú. Často sa používajú ako bezlepková alternatíva k tým pšeničným. Bez kukuričnej múky by sme nemali preslávené nachos. Funguje ako náhrada bežnej múky aj v ďalších jedlách, pridať ju môžete napríklad do múčnikov, kaší, polievok a omáčok.
Existujú aj tradičné pokrmy z kukuričnej múky, ktoré si jednoducho pripravíte doma. Mexické kukuričné tortilly sú univerzálnym doplnkom sladkých, zeleninových a mäsových zmesí. Alebo vyskúšajte taliansku polentu ako prílohu (napríklad namiesto zemiakovej kaše). Stačí za stáleho miešania pridávať kukuričnú múku do vriacej vody. Akonáhle sa voda vsiakne a polenta sa začne odlepovať od stien hrnca, môžete sa do nej pustiť. Dobrú chuť :)
Ľanová múka
Múka z ľanových semienok je vyrobená lisovaním za studena. Tento proces je považovaný za najšetrnejší postup, akým je možné získať olej zo semienok. Hoci ľanová múka zostáva aj po tomto procese relatívne tučná, takmer 95% nutričnej hodnoty jej tukov tvoria nenasýtené mastné kyseliny, najmä omega-3 mastné kyseliny. Ľanovou múkou preto môžete výrazne prispieť k správnej funkcii srdcovo-cievneho systému a nervovej sústavy.
Výhodou ľanovej múky je jej vysoký podiel rozpustnej vlákniny, ktorá je prospešná pre naše tenké a hrubé črevo. Zároveň pôsobí ako prevencia pred zápchami či hnačkami. Oproti bežným múkam je tá ľanová výnimočná aj svojim pomerom bielkovín a sacharidov. Má tak veľmi nízku hodnotu glykemického indexu. Ľanová múka tiež obsahuje minerálne látky ako draslík, vápnik a horčík.
Ľanová múka je veľmi výrazná, a to aj preto, že v nej zohráva zásadnú úlohu chuť ľanových semienok. V kuchyni je však potrebné rozlišovať medzi jej dvoma druhmi. Múka z tmavého ľanu je vyhľadávaná najmä kvôli svojmu obsahu bielkovín a môžete ju pridať kamkoľvek, kde sa vám bude zrovna hodiť. Je vhodná do pečiva, dezertov alebo ako závarka do polievky. Len sa neľakajte, keď vám jedlo zhnedne. Tiež odporúčame to s ňou nepreháňať, stačí jedna lyžica denne, inak môže mať laxatívne účinky.
Múka zo zlatého ľanu je trochu univerzálnejšia a môžete ju používať ako priamu náhradu za obyčajnú pšeničnú múku. Jej najväčším prínosom sú nielen bielkoviny, ale aj vysoký obsah vlákniny. Hodia sa preto do pečiva, dezertov a závariek, ale napríklad aj do jogurtov, nátierok a domácich smoothies.
V našom eshope nájdete Fusilli z ľanovej múky. Ich základ je v kvalitnej múke, tapiokovom škrobe a celom vajíčku. Sú ideálne pre tých, čo sa hlásia k Paleo životnému štýlu, ale aj pre tých, čo držia nízkosacharidovú diétu alebo sú citliví na lepok.
Mandľová múka
Mandľová múka sa vyrába v plnotučnom a odtučnenom variante. Je teda logické, že z nutričného hľadiska tvoria jej najväčší podiel tuky, ale obsahuje tiež dosť bielkovín. Je to ďalšia z radu alternatívnych múk, ktorá je veľmi vhodná pre ľudí s low carb diétou. Má totiž relatívne malý obsah sacharidov a má nízky glykemický index. Mandľová múka obsahuje tiež dôležité minerálne látky ako vápnik, horčík a draslík. Je tiež prirodzene bezlepková.
Mandľová múka je zomletá z celých mandlí, vďaka čomu vyniká jej jemná textúra a oriešková chuť. Výborne sa hodí do pečenia, hlavne do toho sladkého. Pridajte ju do koláčov, marcipánu alebo makróniek, všetko s ňou chutí úplne skvele!
Alebo si s mandľovou múkou môžete vyrobiť vlastné mandľové mlieko. Stačí ju vylúhovať po dobu asi troch hodín vo vode a rozmixovať. Až nápoj vypení, môžete ho dosladiť medom alebo javorovým či datľovým sirupom podľa potreby.
Okrem nízkosacharidovej a bezlepkovej diéty nájde mandľová múka využitie aj v rámci Paleo stravy. Je vhodná samozrejme aj pre vegánov a vegetariánov.
Pohánková múka
Pohánková múka je trochu netradičnou surovinou, ktorá nájde svoje využitie najmä pri pečení. Pridajte ju do chleba, rožkov, koláčov, buchiet a múčnikov. Pohánková múka sa samozrejme hodí aj ako zahusťovadlo do polievok a omáčok. Odporúčame ju ale používať maximálne v tretinovom pomere voči celkovému množstvu múky v recepte.
Pohánková múka je bezlepková. Je bohatým zdrojom množstva vitamínov a horčíka a draslíka, ktoré prispievajú správnej funkcii cievnej sústavy. Pohánková múka si zo semienok uchováva dôležité látky ako cholín, rutín a tiež vyváženú skladbu aminokyselín.
Ryžová múka
Ryžová múka je užitočná najmä kvôli svojej univerzálnosti. Po prvé je bezlepková, takže je vhodná úplne pre všetkých. Po druhé má nespočetné množstvo využitia. Môžete ju využiť pri pečení a dezertoch (hlavne tých nepečených). Skúste ju tiež pridať do omáčok, nátierok, placiek a kaší. Určite poznáte lahodný ryžový puding, ktorý si s pomocou ryžovej múky môžete urobiť priamo doma!
Odporúčame ju však zmiešať s nejakou inou bezlepkovou múkou, kukuričná a pohánková múka sú vhodnými kombináciami. Taky dajte pozor, koľko ryžovej múky do receptu pridáte. Pre správnu konzistenciu cesta je vhodné nahradiť ryžovou múkou zhruba pätinu celkového obsahu múky v recepte. Pomer môžete upraviť podľa chuti. Cesto bude o niečo menej pružné a bude sa trochu viac trhať než z pšeničnej.
Sezamová múka
Sezamová múka je vyrobená lisovaním za studena. Tento proces je považovaný za najšetrnejší postup, akým je možné získať olej zo semienok. Sezamové múka je ľahká, ale je v nej cítiť charakteristická chuť sezamu.
Oproti klasickým múkam je výnimočná svojím mnohonásobne vyšším podielom bielkovín, ktorý dosahuje okolo 50%. To je viac ako u mnohých orechov, mias a mliečnych výrobkov. Sacharidy sú naopak najmenej zastúpenou zložkou, sezamové múka je preto vhodná pre ľudí s nízkosacharidovú diétou. Má vysoký obsah vlákniny a je tiež zdrojom nasýtených mastných kyselín. Sezamové múka neobsahuje lepok.
Sezamová múka sa hodí do všetkých low carb, RAW, bezlepkových i Paleo receptov, ako priama náhrada za obyčajnú pšeničnú múku. Môžete ju pridať do pečiva, muffinov, lievancov, buchiet alebo sušienok. Hodí sa aj na obaľovanie mäsa či zeleniny, alebo s ňou môžete zahustiť polievku či omáčku.
FUTU zo sezamovej múky vyrába sezamové cestoviny, ktoré si môžete zakúpiť v našom eshope. Veľmi dobre chutia ako typické talianske jedlo s pestom. Sú ideálne pre tých, čo sa hlásia k Paleo životnému štýlu, ale aj pre tých, čo držia nízkosacharidovú diétu alebo sú citliví na lepok.
Slnečnicová múka
Slnečnicová múka je vyrobená lisovaním za studena. Semienka sa pred týmto procesom môžu olúpať, ale tiež nemusia (potom vzniká celozrnná múka). Tento spôsob lisovania je považovaný za najšetrnejší postup, akým je možné získať olej zo semienok. Následne sa slnečnicové semienka jemne namelú.
Slnečnicová múka je výnimočná najmä ako zdroj bielkovín, z tohto hľadiska je na tom lepšie než mnohé oriešky, mäso aj mliečne výrobky. Je bohatá aj na vitamíny E a B a minerálne látky ako horčík, železo, fosfor a vápnik. Slnečnicová múka obsahuje len malé množstvo sacharidov, takže sa hodí pre ľudí s nízkosacharidovou diétou. Naviac je bezlepková.
V kuchyni si musíte dať pozor, či používate slnečnicovú múku obyčajnú alebo celozrnnú. Ak celozrnnú, tak ju odporúčame iba ako náhradu za 10 - 15% obsahu klasickej múky. Všeobecne sa ale slnečnicová múka hodí na zahustenie jedál, napríklad omáčok či polievok. Dá sa pridať aj do pudingov, kaší a jogurtov, ale je dobrá aj na pečenie.
U nás vo FUTU používame slnečnicovú múku na výrobu cestovín. Ich základ je v kvalitnej múke, tapiokovom škrobe a celom vajíčku. Slnečnicové cestoviny sú tenké, hladké a klzké. Vyznačujú sa výraznou chuťou, ktorá je typická pre slnečnicové semienka. Môžete ich podávať ku slaným i sladkým pokrmom. Slnečnicové cestoviny sú ideálne pre tých, ktorí sa hlásia k Paleo životnému štýlu, ale aj pre tých, čo držia nízkosacharidovú diétu alebo sú citliví na lepok.
Múka zo zelených banánov
Múka zo zelených banánov (čiže plantejnová múka) sa vyrába z nezrelých zelených banánov, ktoré sa najskôr ručne ošúpu, nakrájajú na menšie kúsky, potom sa niekoľko dní sušia a nakoniec rozomelú. Na 1 kilogram múky sa spotrebuje približne 8 až 10 kilogramov zelených banánov. Tie sú považované za zeleninu. Možno vás prekvapí, že zelené banány nemajú chuť ako tie klasické žlté. V kuchyni sa zelené banány používajú podobne ako zemiaky. A pozor, vyžadujú tepelnú úpravu!
Zelená banánová múka si vďaka šetrnému výrobnému procesu zachováva prospešné látky. Je bohatá na minerály a vlákninu a práve vďaka obsahu prirodzenej vlákniny po tejto múke nemáte pocit ťažkosti. Po uvarení si stále uchováva nestráviteľné škroby, vďaka ktorým máte dlho pocit sýtosti. Naviac je bez lepku!
Zelená banánová múka sa v kuchyni hodí na obrovské množstvo rôznych receptov. Môžete s ňou nahradiť úplne obyčajnú pšeničnú múku, odporúčame ale nahradiť vždy maximálne tretinu celkového obsahu. Nebojte sa zelenú banánovú múku pridať do slaných i sladkých dezertov, alebo ju vyskúšajte pri obaľovaní rezňov.
Od FUTU môžete ochutnať cestoviny zo zelených banánov. Vyznačujú sa neutrálnosťou, jemnou chuťou a vôňou. Sú hrubšie. Ich základ je vyrobený z kvalitnej múky, tapiokového škrobu a celého vajíčka. Sú ideálne pre všetkých stúpencov Paleo, nízkosacharidovej alebo bezlepkovej diéty.